Skötselråd - Trämöbler
Skötseltips
Tips om hur du kan ta hand om dina möbler!
För att trämöbler ska få en riktigt lång livslängd så krävs det att man tar hand om dem.
Generella tips
- Placera inte möbler av massivt trä i starkt solljus, mot värmeelement eller i lokaler där det förekommer kraftiga värme- och fuktväxlingar
- Använd underlägg till heta kastruller och formar som ställs på träytor. Tänk på att även pizzakartonger kan vara riktigt heta!
- Torka direkt upp vätska som spills.
- Kontrollera då och då att monteringsbeslag och skruvar är väl åtdragna.
Värt att notera; möbler av återvunnet trä
Möbler av återvunnet trä är mycket tåliga eftersom träet använts i åratal, ofta i utomhusmiljöer, innan de blivit till en möbel. Det som dock skiljer dem från möbler gjorda av nytt trä är att de ofta är vaxade, och inte lackade och det man ska tänka på med vaxade möbler är att de kan vara känsliga mot vätska och värme och därför ska alltid underlägg användas om man har dricksglas eller värmekällor på en träyta.
På vissa vaxade möbler, som har getts en mörkare ton, kan det dessutom vara så att det förekommer viss överbliven färg, som visserligen inte färgar av sig på kläder, men som syns genom att trasan vid de första avtorkningarna kan bli lätt brunfärgad. Den extra färgen försvinner efter ett tag.
Vaxade möbler man med fördel oljas.
Skötseltips Oljebehandlat trä
Ytbehandlingen slits bort efter hand och därför behövs komplettering av olja lite då och då. Oljan ger en yta som skyddar mot smuts och vätska och om möbeln inte oljas in torkar den vilket gör att sprickor kan uppstå. Ytor som används varje dag bör oljas in några gånger per år, medan ytor som inte används så ofta kan oljas in lite mer sällan.
Innan du börjar använda möbeln
Olja gärna in möbeln redan före användandet. Tips: olja första gången även bordskivans undersida! Detta för att minimera risken för sprickbildning, då den sida av bordet som oljas in sväller lite.
Under möbelns livstid
Olja in möbeln vid behov, några gånger om året. Gnid in olja i träfiberriktningen. Innan ytan har torkat (inom 15-30 min) kan man slipa med fint slippapper och torka bort överflödig olja med torr trasa. Dagen efter kan upprepa behandlingen om det skulle behövas.
Värt att komma ihåg är att trasor med linolja kan självantända efter användning! Dränk därför in använda trasor i vatten och slå in dem i aluminiumfolie innan de kastas. Spola inte ner dem i toaletten.
Hantering av fläckar:
Fläckar och ringar kan man få bort med vatten och diskmedel, i svårare fall med lacknafta eller slippapper. Olja därefter vid behov det behandlade stället.
Skötselråd målat och lackat trä
Lacker med färgpigment och målarfärger ger en täckande ogenomsynlig yta. Särskilt vita färger kan vara känsliga för färgämnen i livsmedel, läskedrycker, rödvin och kaffe. Var därför noga med att torka upp fläckar så fort de uppstår
Sköt om så här:
Torka ytan med en dammduk. Fukttorka med en väl urvriden rengöringsduk och diskmedelslösning. Torka torrt.
Tänk på att möbelvårdsmedel och rengöringmedel med ammoniak lämpar sig mindre bra för målade ytor. Aceton, thinner och T-sprit kan lösa upp målningen.